Example@mail.com
Bij katten wordt er een verschil gemaakt tussen acute stress en chronische stress. Acute stress is niet schadelijk, ze hebben dit zelfs nodig om te kunnen overleven. Wordt de prikkel die acute stress veroorzaakt te vaak herhaald, dan kan er chronische stress ontstaan wat tot gedragsveranderingen en zelfs gezondheidsproblemen kan lijden. Het is dus belangrijk om dit te voorkomen.
Bij acute stress laten katten de volgende signalen zien:
- Rolling skin (rilling van de huid over de rug)
- Trillen
- Bek aflikken
- Hijgen (uiterste uiting van stress)
- Slikken
- Pootje heffen
- Gapen
- Tongelen (neus aantikken met tong)
Andere signalen en oversprong gedrag:
- Snorharen naar achteren, grote pupillen
- Haren rechtop over de rugwervels
- Staart laag tegen de grond
- Vluchten/schuilen
- Agressief gedrag, grommen, blazen, spugen, slaan, bijten
- Overspronggedrag (ineens iets anders gaan doen als ze geen raad meer weten met de situatie)
Het herkennen van stress bij katten is belangrijk omdat het kan leiden tot gezondheidsproblemen en gedragsveranderingen. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen van stress bij katten:
Veranderingen in eetgedrag: Een van de eerste tekenen van stress bij katten kan een verandering in eetgedrag zijn. Dit kan zich uiten als verminderde eetlust of juist overmatig eten.
Veranderingen in slaappatroon: Gestreste katten kunnen meer slapen dan normaal of juist slaapproblemen hebben, zoals slapeloosheid of rusteloosheid 's nachts.
Veranderingen in toiletgewoonten: Stress kan leiden tot onzindelijkheid bij katten, zoals het buiten de kattenbak plassen of poepen. Dit kan ook gepaard gaan met urinewegproblemen.
Terugtrekken of verstoppen: Gestreste katten kunnen zich terugtrekken naar afgelegen plekken of zich verstoppen onder meubels of in kasten om zich veiliger te voelen.
Overmatig likken of krabben: Katten kunnen zichzelf obsessief likken of krabben als een vorm van zelfkalmerend gedrag wanneer ze gestrest zijn. Dit kan leiden tot overmatige haaruitval of zelfs huidirritatie.
Agressie of angstig gedrag: Gestreste katten kunnen agressief gedrag vertonen, zoals blazen, grommen of zelfs krabben en bijten. Ze kunnen ook angstig gedrag vertonen, zoals overmatig miauwen of trillen.
Veranderingen in lichaamstaal: Let op subtiele veranderingen in de lichaamstaal van de kat, zoals het terugtrekken van de oren, het knijpen van de ogen, het naar achteren trekken van de snorharen of een gespannen lichaamshouding.
Verminderde interesse in spelen of interactie: Een gestreste kat kan minder interesse tonen in spelen, interactie met mensen of andere huisdieren, en kan zich terugtrekken van normale activiteiten.
Het is belangrijk om de oorzaak van de stress te identificeren en te proberen deze te verminderen om het welzijn van de kat te verbeteren. Als de stress aanhoudt of ernstige gedragsproblemen veroorzaakt, is het raadzaam om een dierenarts of een gedragstherapeut te raadplegen voor advies en ondersteuning.
KVK-nummer 92242103
BTW-nummer NL004945378B24
Voor extra informatie bezoek www.kattentrimkeurmerk.nl.